transportgymnasium-top-left-1.png
transportgymnasium-top-left-2.png
transportgymnasium-top-left-3.png

Transportgymnasium

SYABs Transportgymnasium som är en inriktning av Fordons- och transportprogrammet finns på två platser i Sverige; Kalmar och Hultsfred.
Utbildningen vänder sig till dig som är tekniskt intresserad och i första hand vill använda fordonskunskaperna för att köra och utföra olika slags tjänster.
Om utbildningen
Utbildningen vänder sig till dig som är tekniskt intresserad och i första hand vill använda fordonskunskaperna för att köra.
Vart leder utbildningen?
Behovet av välutbildade yrkesförare är mycket stort! Det behövs minst 7000 yrkesförare varje år under en lång tid framöver.
Möt våra elever
Sedan vi startade vårt första Transportgymnasium, har ca 1000 elever gått utbildningen. Här kan du läsa om vad två av alla dessa elever har att säga om utbildningen.
Mer information
Vill ni ha mer information kan ni kontakta oss.

Nyhet! Bussförarutbildning

Du vet väl att du kan utbilda dig till bussförare om du väljer inriktning persontransporter.

Att köra buss är ett roligt och viktigt arbete. Allt fler väljer att resa med buss – det är ett miljövänligt, säkert och effektivt sätt att resa. Bussbranschen växer och möjligheten att få jobb efter gymnasiet är mycket god. Vi behöver många nya medarbetare i vår bransch!

Till hösten 2011 startar SYAB bussförarutbildning i Kalmar och Hultsfred inom Fordons- och Transportprogrammet. Tidigare var åldersgränsen 21 år för att få bli bussförare.  Nu har gränsen sänkts till 18 år men ett krav är genomgången bussförarutbildning vid gymnasiet för att få köra buss vid den åldern.

Första året läser alla samma kurser på programmet men redan år två kan du välja inriktning och specialisera dig på att bli bussförare.

Att arbeta som bussförare innebär många kontakter med människor och att kunna lösa problem snabbt och enkelt. Du är företagets ansikte utåt och det är viktigt att du är servicetänkande och lyhörd. En annan egenskap som är viktig är att kunna köra ett stort fordon mjukt och säkert.

 

Kontakta oss via telefon 0480-137 40 eller maila info@syab.se

bussforare-01.jpg
bussforare-02.jpg
bussforare-03.jpg

Så här tycker våra elever

Vi har gjort en undersökning bland våra elever där dom dom fritt fått skriva ner sina synpunkter på SYAB Transportgymnasium. Nedan har vi samlat några av dessa kommentarer. Det finns fler anledningar att söka till SYAB Transportgymnasium, några hittar ni här.

En skola som satsar och bryr sig om vad eleverna tycker och tänker.

Miljön är bra, kamrater och lärare jobbar "nära" varandra. Eftersom det är en liten skola blir sammanhållningen bra.

Bra lokaler som är bra utrustade för just en transportskolas behov.

Lätt att få jobb efter avslutad utbildning, behovet av chaufförer är stort.

Övningsområdet ute på flygfältet är alldeles utmärkt för att köra på.

Vi får välja mellan tre rätter varje dag i flygplatsrestaurangen. Det är god mat varje dag.

Får många bra körkort och många behörigheten som kan vara bra att ha i framtiden.

Går att få många kontakter i transportbranschen som kan vara bra att ha när man ska söka jobb i framtiden.

Verkstad med allt som behövs.

Fritt skolarbete, man får lägga upp sin egen planering för veckan.Om utbildningen

Som yrkesförare jobbar du självständigt och har stort ansvar för att gods ska komma fram i rätt tid. Det är ett bra yrke om man gillar omväxling i en bransch som ständigt utvecklas. ”Det bästa är friheten” säger de flesta chaufförerna om yrket.
Med dagens tekniska hjälpmedel behövs inte några ”muskelknuttar”, vilket gör att jobbet passar både killar och tjejer. Idag krävs snarare ett miljö- och säkerhetsmedvetet körsätt och ett bra kundbemötande.

Låter detta intressant?
Vill du har mer information så tveka inte att höra av dig. Du kan också besöka oss. Vi arrangerar “öppet hus” som är mycket uppskattat. Här får du möta elever och lärare med möjlighet till provkörning och se om utbildningen är något för dig.
om-utbildningen-01.jpg
om-utbildningen-02.jpg
om-utbildningen-03.jpg
om-utbildningen-04.jpg
om-utbildningen-05.jpg

SYAB Transportgymnasium

SYABs Transportgymnasium som är en inriktning av Fordons- och transportprogrammet finns på två platser i Sverige; Kalmar och Hultsfred.
Utbildningen vänder sig till dig som är tekniskt intresserad och i första hand vill använda fordonskunskaperna för att köra och utföra olika slags tjänster.
Utbildningstiden
Första året är gemensamt för alla elever som sökt till Fordons- och transportprogrammet. Därefter väljer du inriktning transport. Samverkan mellan kärnämnen och karaktärsämnen är en förutsättning för att skapa helhet i utbildningen och för att utveckla den kompetens som transportutbildningen syftar till.
På inriktning transport får du bland annat lära dig att framföra olika fordon och under andra året är utbildningen inriktad på truck, hjullastare och personbil. Vi påbörjar även teori och körutbildningen för lastbil.
År 3 får du lära dig att köra tung lastbil med släp. Efter godkänt yrkeskompetensbevis har du körkort för dessa behörigheter. Nu väljer du också specialisering inom transportyrket som t ex anläggning, distribution, skog, tank, kyl-, frys- och värmetransporter.
Har du valt att läsa första året av det som tidigare kallades Fordonsprogrammet vid någon annan skola och vill välja inriktning transport? Inga problem du kan söka till någon av våra transportutbildningar inför år 2. Din Studie- och yrkesvägledare hjälper dig. Tveka inte heller på att ta kontakt med oss! 

Kontakt med arbetslivet
För att utbildningen ska följa utvecklingen i branscherna är kontakten med åkerierna mycket viktig. Utbildningen ute i verkligheten bidrar till utveckling av bland annat servicekänsla, kundbemötande och förståelse för hela logistikkedjan. Kontakterna som skapats har du stor glädje av när du sedan ska söka arbete.

Vart leder utbildningen?

Behovet av välutbildade yrkesförare är mycket stort!
Det behövs minst 7000 yrkesförare varje år under en lång tid framöver. Runt 1500 utbildas varje år inom gymnasieskolan. Trots att det också finns vuxenutbildningar är behovet av förare är dock långt större än tillgången. Därför är det lätt till jobb!
Vilka karriärvägar finns i transportbranschen?
Det finns fler yrken än lastbilschaufför i transportbranschen. Du kan också arbeta som truckförare, terminalarbetare, speditör och försäljare. Det finns också många utvecklingsmöjligheter för dig som vill gå vidare. Du kan t ex starta eget företag! Utbildningen ger dig grundläggande behörighet till högskolan eller andra kvalificerade yrkesutbildningar. Du kan till exempel utbilda dig till transportledare eller till lärare på transportutbildning.

Kan man arbeta utomlands?
Transportbranschen är ett internationellt yrkesområde. Utbildningen förbereder för både nationella och internationella transporter.

Hur ser yrkets framtid ut?
Handeln inom och utanför EU ökar varje år. Transporter spelar en helt avgörande roll i all handel. Idag står lastbilstransporterna för 95 procent av värdet på allt gods som fraktas inom EU. Det är tydligt att utbildade yrkesförare alltid kommer vara efterfrågade.
Arbetssituationen för yrkesförare har utvecklats mycket de senaste 30 åren. Arbetsmiljön har blivit bättre, utsläppen betydligt mindre och omväxlingen större. Och eftersom yrket innehåller mycket ny teknik fortsätter det hela tiden att utvecklas.
vart-leder-01.jpg
vart-leder-02.jpg
vart-leder-03.jpg

Våra elever

Sedan 1994, då vi startade vårt första Transportgymnasium, har mer än 1000 elever gått utbildningen. Här kan du läsa om vad två av alla dessa elever har att säga om utbildningen.
Jonas Karlsson
Jag trivs med det höga tempot även om det ibland kan bli väldigt stressigt. Jag kunde inte fått en bättre utbildning, trevliga lärare och en mycket bra miljö. Jag  tycker det är kanon att kunna gå ut i jobb direkt utan att behöva gå 3 år på högskolan.
Sara Rigbo
SYABs transportutbildning var mina tre bästa skolår. Lärarna och alla kompisar- vi var som en stor familj. Jag uppskattade blandningen av teori och praktik. När jag gick ut gymnasiet hade jag fyra jobb att välja mellan. Är du framåt och visar intresse har du jobb när du slutar skolan. Nu har jag börjat plugga till transportledare på högskolan.

Mer information

Vill du ha mer information så tveka inte att höra av dig. Vi arrangerar "öppet hus" som är mycket uppskattat. Här får du möta elever och lärare med möjlighet till provkörning och se om utbildningen är något för dig.
Klicka här för att ladda ner broschyr om SYAB Transportgymnasium.
SYABGRUPPEN  |  Hangarvägen 8  |  392 41 Kalmar  |  Tel. 0480-137 40  |  Fax. 0480-262 80  |  E-mail. info@syab.se  |  www.syab.se